Eftermiddagsskola
En flexibel möjlighet för dig som vill ha en extra lugn och trygg högstadieskola.
I en alltmer föränderlig skolmiljö erbjuder Tellusskolans Eftermiddagsskola en flexibel och anpassad utbildning för elever som presterar bättre senare på dagen. Vårt koncept ger möjlighet att balansera skolarbete med individuella behov.
Öppet hus 14 maj kl 18
Tellusskolans Eftermiddagsskola – för bättre skolresultat genom anpassad skolstart
Forskning visar att tonåringars hjärnor mår bäst av att sova längre på morgonen – något som också kan förbättra deras skolresultat. Enligt en studie vid Örebro universitet förbättrades elevernas prestationer markant när skoldagen började senare.
Med utgångspunkt i denna forskning erbjuder Tellusskolans Eftermiddagsskola en flexibel skolform där eleverna börjar skoldagen på eftermiddagen. Detta skapar bättre förutsättningar för inlärning hos kvällspigga elever, men också för dem som har andra behov – till exempel elitsatsande idrottare eller barn som behöver ett lugnare tempo.
Vårt mål är att varje elev ska nå sin fulla potential, och genom att anpassa skoltiderna efter elevers biologiska rytm och individuella livssituationer, stärker vi deras möjlighet till långsiktiga skolframgångar.
Vi erbjuder flexibla skoltider
- Flexibla skoltider. En skoldag som sträcker sig mellan ca kl. 13.00–18.00.
- Mindre grupper och nära kontakt med engagerade lärare.
- Extra lugn och trygg lärmiljö. En skola utformad för att öka studiemotivation och skapa goda förutsättningar för vidare studier.
Vill du veta mer? Öppet hus 14 maj kl 18!
Här kan du anmäla dig för att få ta del av informationsträffar, öppethus och ställa frågor direkt till rektorn.
Frågor och svar om eftermiddagsskolan
När börjar och slutar skoldagarna?
Skoldagarna börjar vanligtvis vid 13.00 och håller på till 18.30.
Var har man lektionerna?
Lektionerna är i de vanliga klassrummen på skolan. Man har som elev ett hemklassrum dit många av ämneslärarna kommer så att eleverna slipper springa omkring på skolan. Man går dock till idrottshall, musik- och slöjdsalar precis som vanligt.
Har man samma ämnen som andra elever?
Ja. Samma ämnen och lika mycket lektionstid. Vissa ämnen blockläses också delvis under några höst- och sportlovsdagar.
Har man några raster?
Ja. Det finns korta pauser mellan lektionerna och en längre rast varje skoldag.
Får man skolmat?
Ja. Varje dag serveras lunch i början av skoldagen. Under matrasten finns dessutom möjlighet till ytterligare en skolmåltid.
Finns det möjlighet att träffa skolsköterska och kurator?
Ja. Elevhälsans personal finns även till för eftermiddagsskolans elever.
Vad händer om man inte trivs och vill byta till vanliga skoldagar?
Man kan ansöka om klassbyte på skolan eller skolbyte till en annan skola.
Hur många elever går i eftermiddagsskolan?
Hösten 2025 planerar vi att starta upp en årskurs 7 och en årskurs 8 som kommer att heta 7E och 8E. De kommer att ha plats för ca 25 elever/klass. Skolan kommer därför att vara ganska gles på elever under halva skoldagarna från ca 15.00. Det blir då extra lugnt och rofyllt – en miljö för alla som vill fokusera och satsa på att nå sina kunskapsmål, oavsett om det är betyget E eller A i alla ämnen.
Träffar man några andra elever än de andra som går i eftermiddagsskolan?
Under skoldagens första timmar är skolans andra klasser oftast på plats. Under vissa särskilda tillfällen så som t ex skolavslutningar och friluftsdagar kan man samarbeta med och blandas med andra klasser.
Varför startar ni en eftermiddagsskola?
Huvudskälet är att vi ser att många tonårselever har en dygnsrytm som inte är optimal för att börja skolan vid kl 8 på morgonen. Eleverna är då trötta och har svårt att ta till sig undervisningens innehåll. Det finns skolforskning som styrker detta. Vi vill erbjuda ett alternativ till just de eleverna så att de också kommer till skolan varje dag och fixar sina betyg. Med rätt förutsättningar kan alla lyckas.
En annan målgrupp av elever känner ångest inför att gå till skolan pga att det är stimmigt och en massa människor som trängs där. Eftermiddagsskolan syftar till att ge elever lugn och ro i en extra trygg miljö där alla känner alla. Genom detta kan trivseln öka och kunskapsmålen lättare nås.
Andra elever som idrottar har både morgonträning och kvällsträning. För att de eleverna ska hinna med både och utan att kliva upp väldigt tidigt kan eftermiddagsskolan vara ett alternativ.
Vissa föräldrar jobbar också andra arbetstider än kontorstider. De som t ex har eftermiddagsskift kommer att kunna umgås med sina barn innan de går till arbetet eller senare på kvällen eftersom att båda kan sitta uppe lite senare med läxorna innan läggdags.
För vilken typ av elev passar eftermiddagsskolan?
Eftermiddagsskolan är för helt vanliga elever som vill fokusera på att nå målen i ett något lugnare och mindre sammanhang och på eftermiddagstid. För morgontrötta elever som vill mjukstarta dagen hemma är detta ett utmärkt alternativ.
Exempel på schema
Flexibla skoltider – En skoldag som sträcker sig mellan ca kl. 13.00–18.00
Retorik – vår väg till höga studieresultat och god gemenskap
Vi siktar mot höga mål som förbereder eleverna för fortsatta studier och möte med stora världen. På Thea binder retorikundervisning och det svenska språket ihop skolans viktiga kärnämnen. Idag ställer många yrken krav på en god verbal kompetens. Samtidigt är många unga idag nervösa när det kommer till att tala inför andra. Vi vill genom vår satsning på retorik ge eleverna goda förutsättningar att utvecklas både som individer och i sitt samspel med andra. Vi vill utveckla förmågor som att lyssna aktivt och delta i samtal på ett respektfullt sätt. Vi vill utrusta eleverna med mod och förmåga att lägga fram sin sak, att föra fram sina åsikter och argumentera för dem.

Thea skolans egna restaurang
Här serverar TellusFood hälsosam och god mat till våra studenter, i en nyrenoverad och fin restaurang.